Skip to main content

Functii ale Lichidului Dielectric

Izolator
O functie importanta a dielectricului este de a izola piesa fata de electrod. Descarcarea electrica trebuie sa se produca printr-o scanteie cat mai scurta posibil , in acest fel asigurandu-se eficienta si precizia procesului de eroziune. 
Ionizare
Conditiile optime pentru formarea unui camp electric trebuie create foarte rapid dupa care trebuie asigurata calea pentru producerea scanteii. Dupa impuls calea de scanteiere trebuie deionizata rapid pentru ca urmatoarea scanteie sa fie produsa. Dielectricul trebuie sa contracte calea pentru scanteie cat mai mult posibil, pentru a se acumula o densitate mare de energie , ceea ce va creste mult eficienta descarcarii. 
Racire
Descarcarea electrica are temperatura intre 8000 – 12000° C atunci cand perforeaza piesa deci dielectricul trebuie sa raceasca atat piesa cat si electrodul. Supra-incalzirea electrodului trebuie evitata, pentru a nu creea conditii de uzura accentuata a acestuia. Trebuie sa se creeze conditiile ca metalul gazos care se dezvolta in timpul eroziunii sa condenseze in interiorul lichidului dielectric.
Indepartarea particulelor reziduale
Particulele metalice care au fost despinse din piesa trebuie sa fie indeprtate din zona de eroziuune de catre lichidul dielectric pentru a evita intreruperi ale procesului. 

 

Importanta Fluidului Dielectric

Fiind o componenta consumabila, fluidul dielectric este deseori trecut cu vederea si importanta sa in procesele EDM subestimata, fiind cautate alternative ieftine de inlocuire. Aceasta dauneaza procesului EDM conducand de cele mai multe ori la rezultate nedorite. Lichidul dielectric este un fluid izolator , rezistent la descarcarile electrice. Un lichid dielectric devine conducator de electricitate pentru o scurta perioada de timp atunci cand se aplica o tensiune care depaseste valoarea unui prag , dand nastere inerent unor forte nepredictibile. In consecinta, un fluid fara aceste proprietati dielectrice devine daunator si nu asigura conditiile producerii descarcarilor controlate care fac procesul EDM o prelucrare precisa. 

Utilizarea unui fluid corespunzator

Utilizarea unui lichid dielectric corespunzator este esentiala pe masinile EDM cu electrod. Desi pare simplu, multe ateliere folosesc un ulei mineral ieftin in efortul de a face economie. Fluide care nu sunt destinate utilizarii pe masinile EDM pot fi daunatoare pentru operator, pentru piesa si pot deteriora echipamentul dvs. EDM. Uleiul mineral nu are proprietatile necesare pentru a fi utilizat in procesele EDM. O economie de cateva sute de Euro nu face ca riscul sa merite. De retinut ca trebuie utilizat lichid specifi operatiei de executat: pentru lucrari de finitie la tensiune joasa, se va folosi un lichid cu vascozitate scazuta. Aceasta permite fluidului sa patrunda mai usor in zona de eroziune si sa indeparteze particulele rezultate. In general, datorita vascozitatii reduse , aceste fluide au si un punct de aprindere scazut, ceea ce nu le face utilizabile in operatiile de ebos unde se utilizeaza aperaj mare. Pentru degrosare alegeti un lichid cu punct de aprindere ridicat. In cazul majoritatii atelierelor care executa toata gama de operatii, alegeti un fluid care sa se comporte bine in toate situatiile. Lichidele dielectrice de calitate asigura un mediu bun pentru toate situatiile de prelucrare EDM , de la cele fine , la cele grosiere. 

PETROL SAU SINTETIC

In general lichidele sintetice sunt mai bune: au o viata mai lunga, o performanta mai buna si o excelenta acceptare din partea operatorilor. Insa lichidele sintetice costa mai mult si in functie de aplicatia pentru care il utilizati, in unele cazuri este mai indicat sa se foloseasca petrolul. Totusi trebuie avut grija atunci cand alegem un lichid sintetic. Un lichid "sintetic" sau "amestec sintetic" de calitate scazuta nu este mai bun decat petrolul, poate fi chiar mai rau ! De retinut ca petrolul cu gradr inalt de rafinare poate servi aaproape la fel de bine ca un lichid sintetic pentru EDM de pe piata. Totusi durata de viata a petrolului este de obicei mai mica decat cea a unui fluid sintetic. In plus , unele lichide "semisintetice" asigura beneficiile unui lichid full sintetic fiind si economic din punct de vedere al costului. In general, daca bugetul va permite, alegeti un lichid sintetic de calitate. va rezista cu pana la de 6 ori mai mult decat petrolul si veti acoperi cheltuiala pe termen lung. 

FILTRAREA

Un mod simplu de a prelungi viata lichidului dielectric este inlocuirea frecventa a filtrelor cu elemente noi, de calitate. Unele tipo-dimensiuni sunt disponibile in variante ieftine de la furnizor pentru industria auto, camioane, sau utilizare industriala generala, insa calitatea este scazuta. De retinut ca maisna dvs. EDM este atat de solida si performanta cat este componenta sa cea mai slaba, iar utilizarea prelungita a filtrelor sau a unor variante ieftine va afecta performanta masinii si va scurta viata dielectricului. 

AMESTECAREA FLUIDELOR

Atunci cand lichidele dielectric sunt amestecate rezultatul este in general o mixtura larga de fractiuni distilate. Aceasta inseamna ca unele componente ale amesteecului cu punct de fierbere scazut se vor evapora printre primele. Rezulta cel mai des un material cu vascozitate mai mare decat cel initial. Efectele posibile ale amestecului de lichide dielectric cu grade diferite de distilare sunt rate mai mici de indepratare a materialului, rugozitate mai mare a suprafetelor, si rata ridicata de evaporare a lichidului. In general amestecul fluidelor nu este recomandata. 

INLOCUIREA FLUIDULUI DIELECTRIC 

daca inlocuiti lichidul dielectric, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a maximiza performanta noului mediu. Eliminati cat de mult posibil din lichidul vechi. Spalati sistemul de alimentare cu lichid inclusiv slamul si rezuduurile de la fundul bazinului, zonei de lucru si a celorlalte zone de acumulare a lichidului. Goliti bine tubulatura si pompa si inlocuiti cartusele filtrante cu unele noi. daca utilizati un sistem de filtrare exterior , sau unl centralizat , luati masurile necesare pentru curatarea tuturor tevilor , bazinelor si rezervoarelor acestora. Aceste sugestii sunt importante in special daca inlocuiti un lichid petrolier cu unul sintetic. O contaminare minnora nu va afecta performanta, insa una semnificativa va avea efecte nedorite asupra procesului. 

RECICLAREA FLUIDELOR

Este foarte importanta reciclarea lichidelor uzate si sunt multe organizatii care asigura preluarea cat si procesarea acestora. 

EVITAREA CONTAMINARII

Trebuie acordata o atentie deosebita prevenirii contaminarii lichidului dielectric cu apa. Apa prezenta in dielectric diminueaza caracteristicile acestuia si in unele cazuri putand cauza o descarcare excesiva facand necesara inlocuirea lichidului. Si lichidul hidraulic trebuie de asemenea tinut la distanta de dielectric. In plus fata de deteriorarea filtrelor, acesta ar putea sa cauzeze probleme masinii dvs. Dielectricul care a fost contaminat semnificativ cu ulei hidraulic , trebuie inlocuit imediat. 

SANATATEA SI SECURITATEA MUNCII

HEALTH AND SAFETY

Daca ati lucrat cu masini EDM, trebuie sa stiti ca unele lichide dielectric au un miros caracteristic si pot irita pielea.  Astazi este disponibil un lichid pentru prelucrarile EDM cu efecte minime in ceea ce priveste mirosul si agresiunea asupra pielii. Produsele petroliere de calitate inalta nu au practic niciun miros si nu produc nici alte vatamari ale pielii. Lichidele sintetice si semi-sintetice nu au nici ele efecte daunatoare. Desigur exista indivizi cu sensibilitate ridicata care reactioneaza la orice tip de produs. Sunt persoane care nu sufera iritatii datorita lichidului dielectric ci de la particulele care-l contamineaza in timpul procesului EDM.  stergand mainile cu o laveta sau un prosop care contine particule rezultate din procese EDM , poate cauza taieturi fine pe piele care se concretizeaza mai apoi intr-o iritatie a pielii. Se recomanda insistent , ca in cazul majoritatii chimicalelor, sa se evite expunerea. ca si in cazul produselor de curatenie casnica, trebuie sa se asigure o ventilatie adecvata si sa se poarte manusi de protectie. Nu introduceti mana in lichidul dielectric daca nu este necesar. Folositi o crema ecran pentru protectia pielii. 

Di-electrical fluids

Though the definition of aromatics has been expanded to any molecule with a particular flat and circular structure, aromatic content refers to the presence of hydrocarbons such as benzene. Aromatics can cause skin irritation in operators, and can affect the longevity of rubber EDM machine components. Since aromatics are commonly found in petroleum and its distillates, synthetic dielectric fluid has lower aromatic content than comparable petroleum-based fluids.

Colour normally does not imply anything about performance, as sometimes manufacturers add dyes to their dielectric fluid. The exception is yellow fluid, which is a sign of oxidation. Oxidation changes the chemical properties of dielectric fluid and negatively affect performance.

 

Sparks are responsible for the erosive effects of EDM, and a spark is the temporary creation of a conductive channel in an otherwise insulating medium. This depends on the strength of an electric field. Electric field strength is proportional to the inverse square of distance—known as the spark gap in EDM—and this gap needs to be very small in order to ensure consistent sparking. The most effective way to reduce spark gap size is to drill in a medium with a high dielectric strength, which is the measurement of a material’s ability to curb an electric field.

All dielectric fluids have a high dielectric strength by definition. Dielectric strength can be too high, however. A spark gap that is too small can increase electrode wear and slow down machining.

Flash and fire points are related, but there are subtle differences. The flash point is the temperature at which dielectric fluid will ignite in the presence of a spark or flame. At the flash point, there will not be continuous flame.

The fire point is the temperature at which a fire will be sustained. Ignition will still not be spontaneous, and needs an ignition source.

Fluids with higher flash points are safer. Fluids with high flash points also have greater viscosity. Because of the role that dielectric fluid plays in flushing, a high viscosity can be a problem, particularly when the spark gap is small. Applications requiring a small spark gap and lower viscosity fluid also demand less current, which contributes greatly to heat.

High quality dielectric fluids are generally odorless. The presence of odor may be a sign of aromatics or other undesirable impurities.

This is the chemical reaction between dielectric fluid and oxygen. Heating and contamination exacerbate oxidation, though high quality dielectric fluid resists it.

The pour point is the lowest temperature at which a dielectric fluid will pour. The cloud point is the temperature at which certain compound in the dielectric fluid precipitate out, lending a cloudy appearance. Neither of these points change dielectric fluid characteristics at normal operating temperatures.

 

Products refined from petroleum will have some amount of sulfur. Dielectric fluid with too much sulfur are more hazardous when burned than highly refined dielectric fluids. Sulfur content should be lower than 5 p.p.m.

Synthetic dielectric fluid is generally more viscous than petroleum-based fluid, with a high flash point and better resistance to oxidation.

Viscosity is a liquid’s resistance to flow. Due to the importance of flushing in EDM, low viscosity is generally preferred over high. High viscosity may have to be accepted in some circumstances since dielectric fluid with a high flash point also has a high viscosity.